Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
A .

 
Η τρίτη φάση του προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου, ξεκίνησε σήμερα στη Λεωφόρο Μεσογείων, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη.

Από την 24η Απριλίου 2010 έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση 100 διαφημιστικών πινακίδων στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας και 110 πινακίδων στον άξονα της Λεωφόρου Συγγρού. Στη λεωφόρο Μεσογείων, από τους Αμπελόκηπους έως το Σταυρό Αγ. Παρασκευής, πρόκειται να απομακρυνθούν περίπου 90 διαφημιστικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν παράνομα. Οι επόμενες φάσεις του προγράμματος είναι ο καθαρισμός του άξονα της Λεωφόρου Κατεχάκη, από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, και, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ο καθαρισμός της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Σε δήλωσή του, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκης επισήμανε: «Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην εκτέλεση αυτού του έργου δεν είναι μόνον αισθητικοί. Είναι, πάνω από όλα, η δυνατότητα πρόσβασης του πεζού στα πεζοδρόμια και η ευθύνη μας για την οδική ασφάλεια. Δεν θα υπάρξει, λοιπόν, καμία ανοχή. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι, και αυτήν τη φορά, το Κράτος θα ατονήσει στο έργο του όπως συνέβαινε στο παρελθόν -όπου οι αποξηλώσεις σταματούσαν σε λίγο χρόνο από την έναρξή τους- ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Για όσους διαφημιστές ή διαφημιζόμενους παρανομούν, το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους».

Στην έναρξη του καθαρισμού της Λεωφόρου Μεσογείων από τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες παρευρέθηκε η Ε. Δάλλα, υπεύθυνη της ιστοσελίδας www.illegalsigns.gr όπου οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν την ύπαρξη παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην αποκατάσταση του δημοσίου χώρου και στην προαγωγή της οδικής ασφάλειας.
 
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σηφουνάκη έχει ως εξής:

«Όπως βλέπετε, το χρονοδιάγραμμα που έχουμε εξαγγείλει τηρείται απαρέγκλιτα. Μετά την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τη λεωφόρο Κηφισίας και τη λεωφόρο Συγγρού, σήμερα βρισκόμαστε στις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη. Παράλληλα με την αποξήλωση των πινακίδων, επιβάλλονται και πρόστιμα σε όσους, διαφημιστές ή διαφημιζόμενους, καταστρατηγούν τους νόμους. Επιπρόσθετα, το ΣΔΟΕ από την πλευρά του εκτελεί έλεγχο όλων εκείνων των στοιχείων που οδηγούν σε αυτήν την αυθαιρεσία. Όπως είπαμε από την πρώτη κιόλας φάση της απομάκρυνσης των πινακίδων από τη λεωφόρο Κηφισίας, οι λόγοι που μας οδήγησαν στην εκτέλεση αυτού του έργου δεν είναι μόνον αισθητικοί. Είναι, πάνω από όλα, η δυνατότητα πρόσβασης του πεζού στα πεζοδρόμια και η ευθύνη μας για την οδική ασφάλεια. Δεν θα υπάρξει, λοιπόν, καμία ανοχή. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι, και αυτήν τη φορά, το Κράτος θα ατονήσει στο έργο του όπως συνέβαινε στο παρελθόν -όπου οι αποξηλώσεις σταματούσαν σε λίγο χρόνο από την έναρξή τους- ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Για όσους διαφημιστές ή διαφημιζόμενους παρανομούν, το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Πρέπει να σταματήσουμε το αίσχος των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων όχι τόσο για το αντιαισθητικό μέρος του πράγματος, αλλά, κυρίως, για τη δυνατότητα των πολιτών να περπατούν και να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δημόσιο χώρο».